vineri, 15 iunie 2012

Aspecte legale privind cursurile de calificare

Frecvent persoanele interesate se participe la cursuri de formare profesionala fac o confuzie intre diversele tipuri de cursuri autorizate si neautorizate ce sunt promovate in presa si pe diverse site-uri, si nu stiu ce sa aleaga. Pentru cei care sunt interesati sa se califice intr-o anumita meserie sau sa se recalifice vom incerca sa furnizam mai multe informatii si sa lamurim in continuare cateva aspecte.

Ce inseamna “formare profesionala”?
Formarea profesională a adulţilor = termen ce include formarea profesională initială si formarea profesională continuă organizată prin alte forme decât cele specifice sistemului national de învătământ.
-     Formarea profesională initială a adultilor asigură pregătirea necesară pentru dobândirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de muncă.
-     Formarea profesională continuă este ulterioară formării initiale si asigură adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobândite, fie dobândirea de noi competente.
Conform legii, formarea profesionala a adultilor se organizează pentru initiere, calificare, perfectionare, specializare, recalificare, definite astfel:
a) initierea reprezintă dobândirea unor cunostinte, priceperi si deprinderi minime necesare pentru desfăsurarea unei activităti;
b) calificarea reprezintă ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane să desfăsoare activităti specifice unei ocupatii sau profesii;
c) perfectionarea constă în dezvoltarea competentelor profesionale în cadrul aceleiasi calificări;
d) specializarea este o formă specifică de formare profesională care urmăreste obtinerea de cunostinte si deprinderi într-o arie restrânsă din sfera de cuprindere a unei ocupatii;
e) recalificarea constă în obtinerea competentelor specifice unei alte ocupatii sau profesii, diferită de cele dobândite anterior.
Formarea profesională a adultilor se realizează prin programe de formare profesională. Furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere natională numai dacă sunt autorizati în conditiile legii.
Angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariatii proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unitătilor respective.
Prin participarea la programele de formare profesionala organizate de un furnizor de formare profesionala acreditat de ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari cunoscuta mai demult cu numele de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor - CNFPA) se poate obtine un Certificat de Calificare eliberat de ANC si recunoscut de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei

La ce cursuri trebuie sa participi pentru a obtine o calificare?
Conform legii, asa cum s-a prezentat si mai sus, cei care doresc sa se califice intr-o anumita meserie trebuie sa participe la cursuri de:
- calificare: cursuri prin care se dobandesc ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane să desfăsoare activităti specifice unei ocupatii sau profesii;
- recalificare: cursuri ce constau în obtinerea competentelor specifice unei alte ocupatii sau profesii, diferită de cele dobândite anterior.
Programele de formare profesionala pentru dobandirea unei calificari se organizeaza numai pentru calificari cuprinse in Nomenclatorul Calificarilor din Romania.

Care este durata cursurilor de calificare ?
Durata minima a programului de formare profesionala, exprimata in ore de pregatire, pentru pregatirea teoretica si pregatire practica, pentru care se elibereaza certificate de calificare profesionala, pe niveluri de calificare, este de:
a) 360 ore pentru nivelul 1 de calificare
b) 720 ore pentru nivelul 2 de calificare
c) 1.080 ore pentru nivelul 3 de calificare
Activitatilor practice li se aloca cel putin doua treimi din durata totala a programului de formare.


© e-calificare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu