marți, 31 iulie 2012

Conceptul de training

Destul de des se intampla ca atunci cand cautam pe internet un curs de instruire sau de calificare sa gasim si foarte multe oferte de training. Daca pentru cei care au studiat in strainatate sau cei care stapanesc destul de bine limba engleza acest termen nu este un mister, pentru multi romani acest termen ridica semne de intrebare. Daca citim cu atentie ofertele postate pe internet reiese clar ca participarea la un training e similara cu participarea la un curs, dar totusi care este diferenta ?
Definitiile date conceptului de “training” sunt destul de variate, dar daca le vom compara vom constata ca toate se refera la un proces sistematic de dobandire de noi cunostinte, de abilitati si aptitudini necesare indeplinirii cu eficacitate a atributiilor unui anumit post pe care o persoana il ocupa in prezent sau ar dori sa il ocupe in viitor. Alaturi de educatia primita pe parcursul scolii training-urile contribuie la formarea profesionala a unui individ.
Trebuie insa subliniat ca in Romania, termenul de formarea profesionala este destul de limitativ, deoarece legislatia noastra acorda importanta doar cursurilor autorizate recunoscute de A.N.C. (Autoritatea Nationala pentru Calificari, cunoscuta mai demult cu numele de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor - CNFPA). Potrivit legislatiei romanesti cei care participa la cursuri autorizate de initiere, calificare, perfectionare, specializare, recalificare pot primi certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere natională. Asa nu inseamna ca participarea la cursuri neautorizate care au ca scop furnizarea de cunostinte sau imbunatatirea abilitatilor necesare unei persoane pentru a indeplini cu eficacitate sarcinile unui anumit post nu contribuie la formarea profesionala a respectivei persoane. Pentru aceste cursuri neautorizate care contribuie la formarea profesionala a unei persoane in Romania cel mai des se folosesc termenii de „curs de instruire” sau „curs de dezvoltare personala”, in timp ce in tarile vestice si in general in cele anglo-saxone termenul uzual este de training. Totusi, unii specialisti considera ca intre „training” si „cursuri de dezvoltare personala” exista totusi unele diferente, deoarece training-ul ajuta un angajat sa fie mai eficient pe un post in timp ce dezvoltarea personala reprezinta o premisa a promovarii lui.
In Romania „Trainingul” este din ce in ce mai des intalnit si a inceput sa devina o componenta importanta a activitatii de management a resurselor umane in companii si ONG-uri, dar si pentru persoanele care beneficiaza de el. Este insa important de subliniat ca training-ul aduce beneficii numai daca acesta se concentreaza asupra acelor competente (cunostinte, abilitati si atitudini) necesare imbunatatirii performantei postului. Training-ul este eficace doar atunci cand raspunde, in egala masura, nevoilor organizatiei si ale angajatului.
Cercetarile arata ca trainingul potrivit organizat la o echipa potrivita creste productivitatea si motivatia oamenilor.

© e-calificare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu