vineri, 25 ianuarie 2013

Conceptul de e-learning

eLearning (e-Learning) este un cuvant destul de larg utilizat in ultima vreme. Vorbitorii de limba engleză asociază acest termen cu „Online Learning”, „Web Based Learning” - WBT, „Internet Based Training” – IBT, „Computer-Based Training” – CBT, „Distance Learning”, iar noi romanii, cand auzim acest termen, ne gandim la invatamant online.
In ziua de azi „E-learning” include toate formele de învătare sprijinite de mediul electronic, conceptul referindu-se si la modul de predare si la tehnologia educatională. 
Caracteristicile acestui tip de invatare sunt:
- procesul de învătare este bazat pe web si pe utilizarea calculatorului ca mijloc de invătare;
- continutul este livrat prin internet, intranet / extranet, in fomat multimedia (imagini, audio, video, video-streaming, etc.)
- procesul de invătare se realizează intr-o clasă virtuală;
- clasa virtuala lucreaza sub indrumarea unui lector (trainer, facilitator, moderator) care planifica cursurile, activitatea grupului de participanti, supune dezbaterii acestora aspecte ale cursului in conferinte asincrone (forumuri de discutii) sau sincrone, furnizeaza resurse auxiliare, comentează temele si il indrumă pe fiecare cursant;
Legat de acest lector / trainer care indrumă clasa virtuala trebuie să mentionam că unii specialisti il numesc „tutor” si că desi noua tehnologie are niste avantaje fantastice pana la urmă tutorul este considerat animatorul inteligenţei colective a grupului de elevi / studenţi / cursanti si ghidul procesului de învăţare, si ca urmare unul din elementele cheie ale sistemului.
 
e-Learning conduce la dobandirea de noi cunostinte prin metode moderne si eficiente de invatare, permite accesul la informatiile cele mai noi si mai mult decat atat, permite accesul de oriunde şi nu in ultimul rand sprijină invatarea continuă.
In ultimii ani, marea majoritate a specialistilor din invătămant s-au convins că noile tehnologii pot face diferența în educatie. Este deja evident că in special copiii pot interacționa de la varste fragede cu noile tehnologii si cu ajutorul lor isi pot dezvolta noi abilități,si cunoștințe si isi pot imbunătăti perceptia asupra lumii. Tocmai de aceea, sustinatorii acestuit tip de invatamant cred că toată lumea trebuie să deprindă cunostințe de bază referitoare la tehnologie si că aceasta trebuie folosită ca un mijloc pentru a ajunge la un anumit scop. 
 
Sistemul de e-learning a inceput sa fie puternic sustinut si de Uniunea Europeana odata cu lansarea programului eEurope 2005, care o componenta importanta referitoare la e-educatie. Potrivit Uniunii Europene „e-learning” înseamnă utilizarea noilor tehnologii multimedia şi a Internetului pentru a îmbunătăţi calitatea învăţării, facilitând accesul la resurse şi tehnici precum şi schimburile de informaţii şi colaborările la distanţă.
Pentru a sprijini aceasta cale de invatare UE a sprijinit accesul on-line pe site-urile universitatilor pentru studenti si cercetatori, lansarea de activitati de cercetare pentru dezvoltarea de platforme si retele performante, lansarea de catre statele membre, cu ajutorul fondurilor structurale, de activitati de formare pentru adulti, pentru a le oferi aptitudinile necesare pentru a lucra intr-o societate bazata pe cunoastere. Dupa aceea programul a fost perfectionat si s-a trecut la un nou nivel denumit „Societatea Informationala Europeana pentru crestere si ocupare”, care prevede crearea unui spatiu informational european unic. Ceea ce dorim să sublinem este insă că in acest concept larg e-educatia (e-learning) ocupa un rol foarte important. Asta fiindca reprezintă viitorul !
.