joi, 27 februarie 2014

Sfaturi pentru formatori

perfectionare formatori
Pentru a putea sustine cursuri de formare profesionala acreditate trebuie să ai calitatea de formator. Teoretic aproape oricine poate deveni un formator. Ca să devii formator, trebuie să ai în primul rând studii superioare iar apoi să participi la un curs de formare profesională autorizat de ANC (Autoritatea Natională pentru Calificări), în urma căruia primeşti o diplomă/certificat de absolvire. Formatorul nu este un profesor clasic ci un îndrumător care ii ajută pe adulti să isi formeaze noi abilități, atitudini și comportamente, utilizând metode de lucru extrem de variate, care combină pregatirea teoretică cu cea practică.
Romania este plină de formatori (letori acreditati), căci numai in perioada 2004 – 2009 au fost eliberate peste 30.000 de certificate de acreditare de pentru formatori iar de cand au inceput să se implementeze programele de dezvoltare a resurselor umane finantate prin FSE numărul formatorilor a crescut aproape exponential.
Putini insă de miile de formatori acreditati sunt si buni. Pentru cei care sunt noi in această bransă precum si pentru cei interesati să isi imbunătătească calitătile de formator vom prezenta in continuare cateva recomandări care le vor prinde bine in carieră.

1. Documentati-vă continuu. In foarte multe meserii, pentru a deveni un bun profesionist, după ce ti-ai terminat studiile accentul se pune acumularea de experientă practică iar invătarea unor lucruri noi se face periodic, la intervale relativ mari de timp. Dacă ati ales să vă faceti din training o carieră lucrurile stau total diferit deoarece rolul dvs va. fi, pe langă acela de a ii aduce la un anumit nivel pe cei care pleacă “de la zero” in domeniul in care se face instruirea, de a le arăta cursantilor tot ce există mai nou in domeniul respectiv. Asta inseamnă să cititi mereu pentru a fi la curent cu ultimele noutăti din domeniu, astfel incat “să fiti intotdeauna cu cativa pasi in fata cursantilor dvs.” Atentie nu trebuie să vă concentrati doar asupra aspectelor tehnice pe care dvs. le expuneti pe parcursul cursurilor ci, incercati să aflati in permanentă si ce este nou in materie de pedagogie.

2. Găsiti un mentor in care puteți avea încredere. Incercati să găsiti un partener cu experientă, ale cărui opinii sunt de valoare, care să vă ajute să vă perfectionati metodologia de predare si care să vă critice (constructiv) atunci cand este cazul.
  
3. Împărtășiti experientele dvs. Dacă nu exsită in acelasi oras cu dvs. un grup sau o comunitate a trainerilor cu care să discutati periodic alăturați-vă unor comunităti online de traineri si specialisti in domeniul in care predati. Veti fi surprinsi să vedeti cat de multe puteti invăta comunicand cu acestia.

4. Participati la training-uri, workshop-uri și conferințe. Dacă aveti răbdare să urmăriti presa scrisă si mai ales cea online veti vedea cat de multe evenimente legate de educatia adultilor se organizează in Romania. Chiar dacă ati reusit să acumulati deja o experientă in domeniul formării profesionale nu ezitati să participati la traininguri si workshop-uri deoarece oricand puteti afla ceva nou, fie de la cei care organizează cursul fie de la ceilalti participanti la curs.

5. Creati-vă propriul manual de instruire. Atat in librarii cat si pe internet puteti găsi manuale dedicate formatorilor si probabil că fiecare dintre acesta vă poate ajuta. Cel mai bine ar fi să vă creati propriul manual, care să compileze tehnicile dvs. preferate de formare, resursele care vi se par interesante (materiale, fotografii, schițe) și alte elemente care vă sunt utile in procesul de instruire.

Acestea au fost doar cateva recomandări care v-ar putea ajuta, dar care probabil nu reprezintă nici măcar 1% din ceea ce un formator trebuie să facă pentru a deveni mai bun. Vom reveni cu alte articole utile pentru formatori.

Succes !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu